6 Ocak 2014 Pazartesi

AngularJS , Nedir , Nasıl , Nerede , Hangi Durumlarda Kullanılmalıdır ? Yararları ve Zararları Nelerdir ?

AngularJS.. Ne yalan söyleyeyim adamlar Javascript üzerinde MVC(Model-View-Controller) mimariyi tabiri câizse "resmen öttürmüşler".

Tabi kendi resmi internet sitesine (ki buraya tıklayarak gidebilirsiniz) bakacak olursanız, onların tabiriyle bu çatı bir MVC değil MVW mimari...

Açıklamalara göre "W" burada "Model-View-Whatever Works For You" yi temsil ediyor yani "Model-View-Hangisi İşinize Gelirse".Tabi burada kastedilen şey bu framework'u bir MVC mimarisi olduğu kadar isterseniz bir MVVM(Model-View-ViewModel) ya da MVP(Model-View-Presenter) mimarisi olarak da kullanabilirsiniz. Orası size kalmış.

Ve kendim kullandığımdan söylemiyorum, doğru kullanıldığında gerçekten çok hızlı ve stabil kod yazmanızı sağlayabilecek, eğlenceli bir framework.
Ancak tabi dikkatli kullanıldığında ! (ne demek istediğimi az sonra açıklayacağım )

Tabi kullanıp-kullanmayacağımızı,işimize yarayıp-yaramayacağını öğrenmek için öncelikle ne olduğunu öğrenmek lazım.

Angular.JS Nedir ?

Daha deminde anlattığım gibi AngularJS, MVW mimarisine sahip bir Javascript framework'tür.

  • Genellikle SPA(Single-Page Applications/Tek-Sayfa Uygulamalar) tabanlı uygulamalar için kullanılır(ancak tabi diğer uygulamalar için de kullanılmasında bir sakınca yoktur).
  • Browser-Based(tarayıcı-ağırlıklı) uygulamalar için uygundur.
  • Dinamiktir(data binding vs. anlamında)
Nasıl kullanılır ?

Kullanımı oldukça basittir.Öncelikle kütüphaneyi buradan veya angularjs.org adresinden çekin. Daha sonra HTML dosyanıza 
<script type="text/javascript" src="angular.min.js"></script> şeklinde ekleyin. Daha sonra da kodunuzu yazmaya başlayın :) (geleceğiz oralara da)

AngularJS her ne kadar javascript ile yazılmış olsa da biraz kendine özel bir framework'tür diyebiliriz. Dosyayı refere ettikten sonra ilk önce bir ng-app yani AngularJS applikasyonu yazmanız gerekmektedir. Gözünüz korkmasın ama gayet basit ; 

** Bu örneklere resmi internet sitelerinden de ulaşabilirsiniz ancak ben de arada belirtmiş olayım

ilk önce bir javascript dosyası oluşturup içerisine applikasyonumuzu yazalım.

örneğin ; mainapp.js

şablon şu şekilde ilerler ;
ilk önce AngularJS içerisinde bulunan angular namespace'inin altında built-in gelen "module" methodunu kullanarak modülünüzü yazarız ki bizim senaryomuzda appIsmi.

var appIsmi = angular.module('appIsmi',[]);


// daha sonra bu modüle bir controller oluştururuz ;

appIsmi.controller('Kontrolum',function($scope){
//bu kısımda da verimizi elle yazacağız örnek 
$scope.liste = [ {'isim' : 'Microsoft' } , { 'isim' : 'Google'} ];
});


Şimdi burada hemen değinmem gereken bir iki nokta var. 

  1. $scope nedir ? $scope nesnesi, model,control,view arasında iletişim sağlayan objedir. Tüm model-view-controller nesneleri birbirlerinden ayrı olmalarına rağmen onları bir senkronizasyon içerisinde tutar. Yani mesela model üzerinde yaptığınız değişiklik anında bir view üzerine aktarılıyorsa (ki denediğinizde göreceksiniz, zaten AngularJS böyle çalışıyor) bunu sağlayan $scope nesnesidir. 
  2. var appIsmi = angular.module('appIsmi',[]); kısmındaki [] kısmı. Buraya normalde AngularJS üzerine ekstradan eklemek istediğimiz bir modülün ismini gireriz. Örneğin ;  var appIsmi = angular.module('appIsmi',['ngSanitize']); // sanitizasyon(bir çeşit kod temizleme, angular bunu html üzerinde kullanır)
  3. appIsmi.controller('Kontrolum' kısmı ; controller nesneleri birer variable olarak değil bu şekilde string olarak belirtilirler. ( Aslında daha farklı yöntemleri de bulunmaktadır )
Mainapp.js dosyamızı hazırladır. Sonra ?

Şimdi sıra HTML'de. Sihrin oluştuğu yer. 

Öncelikle HTML üzerinde applikasyonumuzu tabiri caizse tanıtmamız gerekmektedir. Bunu da bizim basit örneğimizden devam ettirecek olursak ;


<html ng-app="appIsmi">

şeklinde yapıyoruz.
Geriye de sadece "view" kısmı kalıyor. Oraya da şöyle basitçe değinmek istiyorum. Örneğin elimizdeki verilerin listesini yapalım.Ve bunlara ekleme yapan bir input yapalım.

<div ng-controller="Kontrolum">

    ng-repeat döngüsüyle elimizdeki verileri yazdıralım(bu metod ve nesneleri daha sonraki makalelerimde eğer zamanın olursa açıklamaya çalışacağım)

   <ul ng-repeat="nes in liste">
      <li>{{nes.isim}}</nes>
   </ul>

   <input type="text" ng-model="eklenecek">
   <button ng-click="ekle()">Ekle</button>

</div>

Burada önemli bazı noktalar bulunmaktadır.
  1. "ng-" attribute'leri. AngularJS içerisinde gelirler ve view üzerinde kontrol sağlamamızı sağlarlar. ng yazdıktan sonra yazacağınız kısım işlevinize göre değişir. Örneğin biz burada ng-app , ng-controller, ng-model ve ng-click kullandık. Zaten tireden sonra gelen kısımdan da az çok anlarsınız neyin ne olduğunu.
  2. {{nes.isim}} kısmı ; şimdi doğal olarak merak ediyorsunuzdur. Bu iki süslü parantez de neyin nesi ? Bu parantezler angular ekibi tarafından konulmuştur.  İki süslü ortasına yazılan nesne her zaman bir expression(ifade) olmalıdır. Şöyle bir örnekte verebiliriz {{ nes.isim == "Microsoft" ? "Evet" : "Hayır" }} . Tek bir süslü kullanımında genelde dynamic expression'lar devreye girer. Örneğin bizim modelimizde $scope.liste dizisinin içerisinde şöyle bir durum söz konusu olsaydı ; { "isim" : "Microsoft" , "silindi" : true } biz bunu html içerisinde css class'ları belirlemek için kullanabilirdik. Mesela <li ng-class="{silik : silindi}"> buradaki "silik" css class'ımızın ismi iken "silindi" bize dinamik olarak değer döndürecek değişken. Bu expression sayesinde angular "microsoft" içerikli nesneyi yazdırırken "class='silik'" diye yazdıracaktır çünkü "silindi" nin değeri true 'dur.
  3. ng-click="ekle()" kısmı. Buradaki ekle() metodunu eğer kalkıpta javascript içerisine normal bir metod olarak yazarsanız çalışmayacaktır.Buradaki metoduda mecburen controller altında belirtmeniz gerekir. Ha, aklınız karışmasın, eğer "onclick" yazmış olsaydık normalde nasıl kullanıyorsak öyle kullanmaya devam edebilirdik. Ancak, eğer ng-click kullanıyorsak az sonra göreceğimiz örnekteki gibi metod belirlemiz gerekmektedir.
Şimdi mainapp.js üzerinde birkaç değişiklik yapmamız gerekiyor ;
    appIsmi.controller('Kontrolum',function($scope){
        $scope.liste = [{"isim":"Microsoft","aktif":true},{"isim":"Google","aktif":true},{"isim":"Apple","aktif":false}];
        $scope.eklenecek = "";
            $scope.ekle = function(){
                $scope.liste.push({"isim":$scope.eklenecek,"aktif":false});
            }
        });

Son olarak test ettiğinizde göreceksiniz ki, kodumuz çalışmaktadır. Şimdi teknik kısmı atladıktan sonra gelelim diğer önemli konulara....
Nerede ve hangi durumlarda kullanılır/kullanılmalıdır ?
Aslında bu soruya en iyi cevabı siz vereceksiniz tabi, ben sadece kararı almanızda yardımcı olmaya çalışacağım.

Projenizin türü nedir ?
Eğer projeniz bir back-end projesi veya hiçbir arama motorunda çıkmaya ihtiyaç duymayan bir projeyse devam edin. Muhtemelen çok akıllıca bir seçim olacaktır. Ancak eğer front-end bir proje üzerinde çalışıyorsanız(ya da front-end i siz yazıyorsanız) ve eğer SEF ve SEO sizin için çok önemliyse açıkçası çok da tavsiye etmem.
Çünkü dikkat ederseniz direkt olarak HTML kaynak  kodlarının arasına data-binding yapıyoruz. Her ne kadar biz bunu dinamik bir kaynağa bağlamış olsak dahi, arama motorunun botu bu verileri okuyamayacaktır... mı ? Tam olarak hayır.
Burada tabi hemen Google'ın Ajax Crawling sistemine değinmek lazım. Eğer daha önce Ajax Crawling yapmışsak biliyoruzdur ki, SEO ve SEF açısından bu mevzu tam bir baş belası olabilir. Ancak Google'ın getirdiği bazı düzenlemeleri ile HTML Snapshot taktiği kullanılarak indeksleme'de verinin düzgün bir biçimde anlaşılması sağlanabilir.
Ama bu demek değildir ki avantajlısınız. Bir kere, Html Snapshot için ya ekstra kod yazacaksınız ya da 3. parti kütüphaneler ( PhantomJS vs. ) kullanarak bunu sağlayacaksınız. Bu bana göre büyük bir dert. Ancak eğer bunu göze alabilirseniz tabi ki AngularJS yine iyi bir çözüm.
Ancak eğer bir back-end projesi yapıyorsanız, hele bir de SPA olarak tasarladıysanız...AngularJS tam sizin için.
Neden diyeceksiniz, burada da artık "Yararlar ve Zararları" kısmını açıklamanın zamanı geldi...

Yararlar
  1. Direktifler yazabilirsiniz ; şöyle ki :

        <slayt adi="falan"></slayt>
        ya da
        <div bizim-slayt></div>
    
Custom(İsteğe Özel) HTML tagları veya attribute'lar aracılığı ile "User Control" nesneleri... Bunun bize ne kadar büyük kolaylıklar getirebileceğini hepimiz tahmin edebiliriz.

  • ng-repeat 'in sağladığı kolaylıkla kod kalabalığından kurturuluz. Bir nesneyi birden fazla kez tekrar edeceksek bunu ufak bir template yazarak halledebiliriz.
  • Çok karmaşık değildir. Biraz üzerinde durduğunuzda çok kısa sürede çözersiniz.
  • RESTFul aksiyonlar standart haline getirilmiş ve AngularJS'e entegre edilmiştir.
  • MVVM sayesinde, model üzerindeki değişiklik anında view üzerine yansır.
  • Unit-Testing için idealdir.
  • $routeProvider nesnesi sayesinde (özellikle SPA için) harika bir routing sistemi kurabilirsiniz. AngularJS kendi içerisinde bunu bir-iki modülle yapabilmektedir.
  • Takım projelerinde, iş paylaşımı yapılabilmesini sağlar.
  • En önemlisi ... Google tarafından geliştirildiği için stabilite bakımından çokta bir endişeniz olamaz :)


  • Zararlar
    1. (Üstü çizili çünkü tam olarak bir sorun sayılmaz)Direktiflerin IE8 uyumluğu bir sorun olabilir.Ancak AngularJS üzerinde yayınlanan bir makalede bu aşılmıştır.
    2. Bahsettiğimiz SEO ve SEF biraz sıkıntılı olabilir.

    Gördüğünüz gibi tam olarak bir zarardan/sıkıntıdan da bahsedemiyoruz. En azından ben daha çok büyük bir sıkıntıyla karşılaşmadım. Umarım biraz olsun yardımcı olabilmişimdir. Edindiğim bilgileri, vaktim oldukça paylaşmaya devam edeceğim.
    Sağlıcakla.

    4 Ocak 2014 Cumartesi

    SSD almalıyım ? Alırsam nasıl birşey olmalı ? SSD neden daha iyi ? Ucuzu hangisidir ?


    Geçenlerde bilgisayarımda oluşan bir sıkıntı nedeniyle HDD(Hard Disk Drive) değiştirme kararı aldım.  Tabi bu devirde alınacak en mantıklı depolama seçeneklerinden biri de SSD(Solid State Drive) almak ve ben de buna karar verdim.

    Uzun bir araştırmadan sonra gördüm ki, mantıklı ve ucuz bir seçim yapmak kolay değil. SSD ler ile ilgili birçok makale ve doğal olarak birçok fikir var.
    Ancak merak edip bakmışsanız görmüşsünüzdür ki SSD ler alışık olduğumuz HDD piyasası gibi ucuz donanımlar değiller. Bu yüzden insan doğru bir karar vermek istiyor.

    Bu konuda benim kararım Samsung 840 EVO Serisi oldu.

    Şimdi gelelim karar aşamasına ...

    1. Soru , SSD Nedir ?

    ** Bu kısımda biraz teorik teknik detaya kaçabiliriz, isterseniz son paragrafa atlayın.

    SSD (Solid State Drive) ler birer veri depolama üniteleridir. Ancak HDD iler arasında çok büyük farklılıklar bulunmaktadır.

    Çoğumuzun kullandığı HDD'lerin çalışma mantığında, diskler(tabaklar) üzerine manyetik olarak yazılmış veriyi , bir motor aracılığı ile çok hızlı bir şekilde döndürerek veriyi okumak veya üzerine veri yazmak vardır. HDD'ler de veri silmek diye birşey yoktur. 

    Tabi , "Nasıl veri silemiyoruz, ben siliyorum işte .. "  diye bir soru uyanabilir aklınızda. Şöyle ki, siz işletim sisteminizde (Windows , MacOS , Linux vs. ) bir dosya sildiğinizde o dosya aslında tam olarak silinmez, sadece işletim sistemi o dosyayı sizden gizler. Bir HDD üzerinde veri, yerine yeni veri gelene kadar bekler.(Tabi olağan durumlardan bahsediyoruz. Bazı durumlarda bunu aşmak mümkündür.) Yerine yeni veri gelen sektör, yeni veriyi eski verinin direkt olarak üzerine yazar. Böylece veri HDD'den silinmiş varsayılır.

    Ancak bu durum SSD ler üzerinde böyle değildir. SSD'lerin çalışma mantığı RAM(Random Access Memory/ Rastgele Erişilebilir Hafıza) mantığı gibidir.Veriler direkt olarak entegre devreler üzerine yazılırlar. 

    Aslında, yazma ve okuma işlemleri geleneksel HDD işlemleri gibidir ancak SSD ler içerisinde hiçbir mekanik parça yoktur. HDD ler gibi tabakların dönmesini falan beklemek zorunda kalmadığınız için yaklaşık 3-4 kat daha hızlı veri okur,yazarsınız (alacağınız SSD ye göre değişir tabi).

    Ve Modern SSD lerin çoğunda TRIM özelliği bulunmaktadır ki bu özellik HDD'lerde yoktur. Nedir bu diyecek olursanız, TRIM komutu OS(Operating System/İşletim Sistemi) tarafından SSD'ye gönderildiği zaman, istenilen bloktaki tüm verileri sıfırlar. Böylece daha iyi bir performans, stabilite sağlamış olursunuz.

    Özetleyecek olursak, donanımsal olarak SSD'ler, HDD'lere göre daha gelişmiş bir sisteme sahiptirler. RAM mantığında çalışmaları, mekanik parçalarının olmamaları performans arttırımında fayda sağlarken, bir taraftan da sesten kurtulmuş ve enerji tasarrufu yapmış olursunuz.

    2. Soru , bir SSD'ye ihtiyacınız var mı ?

    Bu sorunun cevabı gerçekten size kalmış aslında ama ben de aklınızda birkaç fikir oluşmasını sağlamak için bazı şeyler ekleyeceğim.

    Aradığınız şey performans ise, örneğin ;

    1. Oyun oynarken, oyunun açılış hızının, dosya yükleme hızının yükselmesini istiyorsanız,
    2. İş dünyasında, sürekli depolama aygıtından veri çeken bir program kullanıyorsanız
      1. Mesela grafik ve video programları ( 3ds Max, Indesign, Illustrator, Premiere, After Effects) (Tabi bu tip programlar daha çok RAM kapasitesi ve CPU hızıyla alakalıdır ancak inanın bana SSD de farkettirir)
      2. Programlama programları (Visual Studio, Eclipse, IntelliJ Idea vs.)
    3. Ya da bilgisayarım beni kanser edecek, tüm donanımlarını değiştirmem lazım diyorsanız
    SSD tam size göre.... mi ? Tabi burada birde fiyat devreye giriyor .

    3. Soru , fizibilite sonucu ne olacak ?

    Tamam, SSD performans arttırımı sağlıyor ancak, bu gerçekten size gereken birşey mi buna iyi karar vermelisiniz. Çünkü görmüşsünüzdür ki SSD'ler bugün en ucuz 100-200$ + KDV gibi fiyatlardan başlıyor ve ucunun nereye kadar gittiğini tahmin bile edemezsiniz.

    Böyle bir donanımı aldıktan sonra, yaptığınız yatırıma değecek mi ?

    Bence ;
    Eğer iş dünyası ile ilgili bir yatırımsa, kesinlikle bunu yapmalısınız. Ancak sadece oyun oynamak amaçlıysa ve siz kendinizi her zaman oyun oynayan biri olarak (hardcore gamer diyoruz biz buna) görmüyorsanız çok gereksiz bir yatırım olabilir. Veya bu donanımı alacağınız bilgisayar sadece bir veri yedekleme bilgisayarı da olabilir ki o zaman kesinlikle tavsiye etmiyorum.En azından bu fiyatlara...


    Gelelim benim verdiğim karara ;

    Yazının başında da söylediğim gibi ben Samsung 840 EVO serisinden bir SSD aldım. Bu kararı verirken çok araştırdım ve gördüm ki Samsung SSD piyasasında gerçekten yer edinmiş bir firma.

    Performans ile ilgili testlere baktığımda, Samsung 840 EVO serisinin gerçekten güzel puanlar aldığını gördüm.

    Ancak daha ucuz yollu birşey olsun diyorsanız, tavsiye edebileceğim markalar arasında Sandisk ve OCZ var .

    Bir de bu arada incelemek isterseniz ; 

    SSD Benchmark Sonuçları linkinden sıralamayı kendiniz de görebilirsiniz. Tabi bu cihazların çoğu Türkiye'ye ihraç edilmiyor ancak olanların arasından uygun fiyata göre seçim yapabilirsiniz. 

    Umarım yardımcı olabilmişimdir.


    3 Ocak 2014 Cuma

    Yerel Bilgisayarınızda IIS Websitesini Yayınlayın

    Bu yazımızı biraz kısa ve teorik tutacağız,

    Diyelim ki elinizde bir web uygulaması veya bir web sitesi var. Ve siz bu internet sitesini internet üzerinden paylaşmak istiyorsunuz.

    Bunu ağınızda bulunan diğer bilgisayarlarla yapmak gayet kolay. Yapmanız gereken tek şey, Windows Güvenlik Duvarı (Firewall) üzerinde, web applikasyonunu yayınladığınız port için bir istisna(exception) oluşturmak.
    Böylece ağınızdaki bilgisayarlar sizin bilgisayarınız üzerinde bulunan IIS üzerine ;

    http://IPADRESI(LAN/Yerel):PORT   --> (Örnek) http://192.168.2.3:99

    şeklinde ulaşabilirler. 

    Peki ama bunu intranet(yerel ağ) içerisinde değil de internet üzerinde paylaşmak istiyorsanız ne olacak ?

    Hemen çok ufak bir senaryo... Kendi ofisinizde ki bilgisayarda IIS üzerinde FalancaLTD diye bir web sitesi(veya applikasyon,normalde farketmez ancak biz buradaki senaryoda bir websitesi olarak alacağız) var ve 99 portu üzerinden yayın yapıyor. Ve tabi bu arada sizin LAN(yerel) IP'niz de 192.168.2.3

    Şimdi intranet üzerinde nasıl ki yerel ip adresini yazıp, iki nokta üst üsteyi de koyup portu da yazdıktan sonra giriş yapabiliyorsak, internette de bunu yapabiliriz... mi ? Teorik olarak evet ancak burada önümüze birkaç engel çıkacak tabi(güvenlik engeli).

    Dışarıdan bir bilgisayar sizin WAN(genel ip diyelim) IP adresinizi (Hadi 99.88.77.66 olsun) kullanarak giriş yapmaya çalıştığında öncelikle varsa modeminizdeki firewall engel koyarak bağlantıyı koparacaktır. Eğer bu engel aşılırsa bu seferde Wİndows Firewall aynı işlemi uygulayacaktır.

    Bunları aşmanın yollarına gelelim ;


    1. Windows Firewall üzerinde bir "Gelen Kuralı" belirleyerek TCP Protokülün sizin kullandığınız portuna (bizim senaryomuzda 99) izin verin.
    2. Modeminiz üzerindeki firewall'a ( bu konuda kesin olamıyorum çünkü tahmin edersiniz herkesin modemi birbirinden farklı ) aynı istisnayı ekleyin. * Not : eğer böyle bir seçeneğiniz yoksa büyük ihtimalle firewall'ı devre dışı bırakmak zorunda kalırsınız.
    Böylece IIS, gelen isteği güvenlik duvarlarına takılmadan almış olacak ve web sitesini serve(sunacak) edecektir... mi ? Büyük ihtimalle hayır ! 

    Peki neden ?

    Birçok modem dışarıdan gelen isteklerde, istemcinin bir porta direkt olarak ulaşmasına izin vermezler. Burada devreye neredeyse her modem üzerinde bulunan NAT (Network Address Translation / Ağ Adresi Dönüştürme ) devreye girer.

    NAT[kaynak], modem üzerine gelen bir isteği IP maskeleme yaparak başka bir IP (LAN IP) üzerine gönderebilir. 

    Buradaki mantık nedir ? 

    İstemcinin http://99.88.77.66:99 (A İsteği olarak yazacağım bundan sonra) adresli isteği sizin modeminiz üzerine gelecektir. Modeminiz bu işlemi LAN IP'ye dönüştürerek bir response(cevap) almaya çalışacaktır. Peki dönüştüreceği LAN IP yi nereden bilecek ? O ağda sizden başka 20 bilgisayar olabilir ancak sadece sizin IIS'iniz FalancaLTD adlı internet sitesini yayınlıyor.

    Varsayılan olarak modeminiz "Varsayılan Ağ Geçidi" üzerine yönlendirme yapacaktır. 

    * Hani şu Windows'ta Denetim Masası > Ağ ve Paylaşım Merkezi penceresinde "Bağlantılar" yazısının tam karşısında bulunan mavi linke(genellikle Ethernet yazar) tıkladığınızda ve "Ayrıntılar" butonuna bastığınızda listenin alt sıralarında çıkan "Varsayılan Ağ Geçidi" ... :)

    Varsayalım ki bizim ağ geçidimiz 192.168.2.1 olsun... Modem otomatik olarak sizin A isteğinizi http://192.168.2.1:99 olarak algılayacaktır ve tabi bu adreste bir IIS olmadığı için hiçbir karşılık alamayacaksınız.

    İşte burada adres yönlendirme yaparak bu işin içinden çıkacağız.
    1. Modeminizin arayüzünü açın ( Genellikle tarayıcınıza "Varsayılan Ağ Geçidi" IP adresini yazarak erişebilirsiniz, örneğin, http://192.168.2.1)
    2. Arayüzden NAT ayarlarını bulun ( artık nerede olduğunu bulmak size kalmış ) ( Mesela TP-Link modemlerde "Gelişmiş" menüsü altında)
    3. Eğer varsa "NAT etkin" seçeneğini işaretleyip NAT yi aktif hale getirin.
    4. Ayağa kalkıp bir 30m koşup geri gelin :) ( spor her zaman iyidir )
    5. NAT üzerine yeni bir kural ekleyin ve düzenleme kısmında şunlara dikkat edin;
      1. Yerel IP Adresi sorulacaktır burada IIS kurulu olan bilgisayarın LAN(Yerel) IP'sini girmeniz gerekmektedir. (192.168.2.3 / senaryoya göre )
      2. Başlangıç ve bitiş portları olacaktır ( yada birden fazla port ekleme seçeneği ) , başlangıç portuna A isteği üzerine gelen port (Örnek : 99.88.77.66:99) , bitiş portuna ise IIS üzerinde yayın yapan sitenin portunu girin ( bilmiyorsanız %99.99 ihtimalle 80 'dir ya da IIS'de internet sitenize tıklayıp sağdaki "Eylemler" panelinde "Siteye Gözat" yazan yerden görebilirsiniz)
      3. Bir kural ismi isteyebilir, istediğiniz herhangi birşeyi girin.
      4. Eğer protokol soruyorsa, bir protokol seçin ( %99.99 TCP )
      5. Ve kaydedin.
    Eğer DMZ seçeneği açıksa(tabi varsa) ve IP adresi olarak da IIS'in bulunduğu LAN IP adresi(192.168.2.3) girilmişse, zaten internet sitesini görebiliyor olursunuz. Daha kısa bir işlemdir ancak tavsiye etmem çünkü DMZ gelen tüm istekleri kabul etmenize sebep olur ve bu da güvenlik açığı demektir.


    Bu işlemleri yaptıktan sonra tekrar deneyin, eğer hala bağlanamıyorsanız ve NAT işlemlerini doğru yaptığınızı varsayıyorsanız büyük ihtimalle istek başka bir Firewall'a takılmıştır.

    Tabi başta bahsetmeyi unuttum , bilgisayarınızda yüklü 3. parti her antivirüs yazılımı, firewall vb. yazılımlar için de aynı istisnaları girmeniz gerekmektedir.


    Artık başka bir bilgisayardan WAN IP adresiniz ve IIS sitesinin portu yazıldığında artık otomatik olarak internet sitesini görebileceksiniz.

    Göremezseniz bana sorabilirsiniz. :) 

    "Bu yazıyı kısa tutacağız" deyince inandınız değil mi ?